V mnoha organizacích je stále standardem používat k analýze a ukládání dat Microsoft Excel. Je to proto, že se snadno používá a je k dispozici mnoho funkcí pro snadnou a rychlou analýzu dat. Pokud máte v listu uložena důležitá data, Excel nabízí několik jednoduchých možností zabezpečení, které ochrání váš excelový list. Pokud používáte Microsoft Office 2016 a máte v aplikaci Microsoft Excel 2016 některá důležitá data, která chcete chránit před změnami nebo zabránit ztrátě dat, je ochrana souboru heslem tím nejlepším způsobem. S heslem pro ochranu vašeho souboru se nemusíte moc starat o to, že někdo získá přístup k vašim datům v souborech Excel. V tomto článku si povíme, jak na to Ochrana heslem Excel 2016 tabulkový procesor.

Jak tedy chránit svůj soubor Excel 2016? Některé jednoduché metody jsou uvedeny níže a můžete vyzkoušet kteroukoli z nich, abyste ochránili svůj pracovní list aplikace Microsoft Excel před špionážníma očima.

Metoda 1: Chraňte Excel 2016 pomocí hesla pro otevření

Pokud nechcete soubor Excel s nikým sdílet a máte osobní údaje, které nechcete, aby ostatní viděli, pak nejběžnější metodou je chránit soubor Excel zašifrováním pomocí hesla. Pomocí této metody ochráníte soubor Excel 2016 heslem a žádná jiná osoba jej nebude moci otevřít a zobrazit obsah, pokud nezná heslo. Chcete-li chránit Excel 2016 heslem pro otevření, postupujte podle následujících kroků.

Krok 1: Otevřete soubor Excel, který chcete chránit heslem. Klepněte na Soubor.

Excel 2016 click file

Krok 2: Vyberte Info. Nyní v levém panelu klikněte na Chránit sešit a v rozevírací nabídce vyberte možnost Šifrovat heslem.

Excel 2016 encrypt with password

Krok 3: Nyní zadejte heslo a klikněte na OK. Znovu zadejte heslo v dialogovém okně Potvrdit heslo a kliknutím na OK heslo nastavte.

Excel 2016 enter open password

Krok 4: Nyní každý, kdo se pokusí soubor otevřít, bude muset nejprve zadat heslo.

Excel 2016 open password

Metoda 2: Chraňte Excel 2016 pomocí Upravit heslo

Pokud chcete uživateli udělit oprávnění pouze k zobrazení obsahu, můžete použít tuto metodu Upravit heslo pro heslo aplikace Excel 2016. Tímto omezíte druhé osobě v úpravě obsahu souboru, ale bude moci soubor otevřít v režimu pouze pro čtení. Tato metoda je lepší tam, kde vlastník chce sdílet soubor Excel, ale nechce, aby jej někdo upravoval. Chcete-li chránit Excel 2016 pomocí Upravit heslo, postupujte podle níže uvedených kroků.

Krok 1: Klikněte na Soubor a poté klikněte na Uložit jako. Vyberte složku, kam chcete soubor uložit, například Tento počítač > Stažené soubory.

Excel 2016 select folder modify

Krok 2: V dialogovém okně Uložit jako klikněte na Nástroje > Obecné možnosti.

Excel 2016 general options modify

Krok 3: Nyní zadejte heslo, které chcete upravit, a klikněte na OK. V dialogovém okně Obecné možnosti můžete také zadat Heslo pro otevření, které bude vyžadovat heslo při otevření souboru (volitelné). V dialogovém okně Confirm Password (Potvrdit heslo) znovu zadejte heslo pro úpravu a klikněte na OK pro potvrzení.

Excel 2016 enter modify password

Krok 4: Uložte soubor a váš soubor Excel bude chráněn pomocí Upravit heslo.

Excel 2016 save file

Nyní, když jiná osoba otevře soubor, bude muset zadat heslo pro úpravu nebo zápis do souboru. Jinak může soubor otevřít v režimu pouze pro čtení.

Excel 2016 modify password

Metoda 3: Chraňte Excel 2016 heslem pouze pro čtení

Tato metoda poskytuje vlastníkovi heslo pro Excel 2016 s heslem pouze pro čtení. Přístup pouze pro čtení neomezuje jinou osobu při provádění změn v souboru, ale nelze uložit soubor, pokud byl v souboru upraven, pokud není uložen pod jiným jménem. Tato metoda je lepší, pokud je soubor dostupný ostatním lidem ve sdíleném umístění a vlastník nechce zachovat původní soubor stejný. Chcete-li chránit Excel 2016 heslem pouze pro čtení, postupujte podle následujících kroků.

Krok 1: Klikněte na Soubor > Uložit jako. Vyberte složku, kam chcete soubor uložit, například Tento počítač > Stažené soubory.

Excel 2016 select folder read

Krok 2: V dialogovém okně Uložit jako klikněte na Nástroje > Obecné možnosti.

Excel 2016 general option read

Krok 3: V dialogovém okně Obecné možnosti zadejte Heslo pro otevření (volitelné) a zaškrtněte možnost Doporučeno pouze pro čtení a klikněte na OK.

Excel 2016 enter read only password

Krok 4: Uložte soubor a váš soubor Excel bude chráněn heslem pouze pro čtení.

Pokud někdo soubor otevře, bude upozorněn, že sešit aplikace Excel je otevřen pouze pro čtení.

Excel 2016 open read only

A pokud provedl nějaké změny v souboru, musí jej uložit pod novým názvem nebo na jiné místo.

Excel 2016 save with new name

Metoda 4: Chraňte Excel 2016 pomocí hesla struktury sešitu

Ochrana sešitu aplikace Excel je jiná než ochrana souboru aplikace Excel. Pomocí této metody ochrany heslem aplikace Excel 2016 můžete uživatelům zabránit v zobrazení skrytých listů nebo v přesouvání, odstraňování, přidávání, skrývání a přejmenovávání listů. Stručně řečeno, strukturu sešitu Excel 2016 můžete chránit heslem. Toto bezpečnostní opatření je lepší, když jste vedoucí týmu a chcete chránit listy v sešitu aplikace Excel před ostatními členy. Chcete-li chránit Excel 2016 pomocí hesla struktury sešitu, postupujte podle níže uvedených kroků.

Krok 1: Otevřete soubor aplikace Excel.

Krok 2: Klikněte na Review a poté na Protect Workbook.

Excel 2016 workbook structure password

Krok 3: Zkontrolujte strukturu, pokud není zaškrtnuto, zadejte heslo a klikněte na OK. Znovu zadejte heslo a klikněte na OK.

Excel 2016 enter structure password

Nyní je váš excelový sešit chráněn heslem struktury.

Metoda 5: Chraňte Excel 2016 pomocí hesla listu

Tato funkce zabezpečení aplikace Excel 2016 se liší od zabezpečení souborů aplikace Excel a sešitu aplikace Excel. Když hledáte, jak chránit sešit aplikace Excel 2016 heslem pomocí hesla listu, ve skutečnosti omezujete ostatní uživatele, aby náhodně nebo záměrně změnili, přesunuli nebo odstranili data v listu, což znamená, že můžete zamknout buňky v listu aplikace Excel a chránit je heslem. . Funguje to, když nechcete, aby ostatní členové týmu upravovali nebo přidávali data do konkrétních buněk listu. Chcete-li chránit Excel 2016 pomocí hesla listu, postupujte podle následujících kroků.

Krok 1: Klikněte na Review a poté na Protect Sheet.

Excel 2016 sheet password

Krok 2: Zadejte heslo pro odemknutí listu a vyberte funkci povolenou uživatelům listu a klikněte na OK.

Excel 2016 enter sheet password

Krok 3: Znovu zadejte heslo do pole Potvrdit heslo a klikněte na OK.

Excel 2016 confirm sheet password

Nyní, pokud chce někdo upravit buňky v listu, musí je nejprve odemknout heslem.

Bonusový tip: Jak odemknout heslem chráněný soubor Excel 2016

Pokud jste zapomněli nebo ztratili heslo k souboru Excel 2016, nemusíte se obávat, protože heslo můžete snadno obnovit pomocí PassFab pro Excel software. Tento nástroj je řešením mnoha problémů. Můžete jej použít, když zapomenete heslo souboru MS Excel, ztratíte heslo dokumentu MS Excel, chcete číst obsah v heslem chráněných souborech Excel nebo vaše heslo tabulky Excel nefunguje. Poskytuje tři možnosti útoku pro obnovení hesla, které jsou:

  • Brute-force with Mask Attack: Nejprve nastavte možnou délku hesla a nastavení znaků, abyste získali cílové heslo za kratší dobu.
  • Brute-force Attack: Vyzkoušejte všechny možné kombinace znaků a symbolů, abyste našli heslo pro MS Excel.
  • Dictionary Attack: Obnovte ztracené heslo aplikace Excel vyzkoušením kombinací hesel ve vestavěném nebo samostatně vytvořeném slovníku.

Jak tedy obnovit zapomenuté nebo ztracené heslo aplikace Excel 2016 pomocí této výkonné obnovy hesla aplikace Excel? Zde je návod, jak obnovit heslo aplikace Excel 2016.

Krok 1: Otevřete nástroj Excel Password Recovery, kliknutím na Přidat importujte soubor Excel, jehož heslo chcete obnovit.

import file

Krok 2: Nyní vyberte typ útoku a podle toho nastavte parametry. Existují tři typy útoků, které jsou Brute-force Attack, Brute-force with Mask a Dictionary.

import file

Krok 3: Kliknutím na Start obnovíte heslo.

searching file password

Krok 4: Po dokončení procesu se v dialogovém okně zobrazí obnovené heslo.

file password is found

Závěr

Takže výše je 5 metod, jak chránit váš Excel 2016 před vetřelci. Když chráníte soubor aplikace Excel heslem, musíte si jej zapamatovat, jinak můžete přijít o důležitá data, protože společnost Microsoft za vás nemůže zapomenuté heslo získat. Neexistují také žádná omezení síly hesla s ohledem na délku, znaky nebo čísla. Hesla aplikace Microsoft Excel rozlišují malá a velká písmena. měli byste být opatrní při sdílení souborů, i když jsou chráněny heslem, protože ochrana souboru heslem neznamená, že je chráněn před zlomyslnými rukama.